Stúdió KB
Etikai kódex 2014 - Választások
2014. szeptember 12. 12:00

Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB

8420 Zirc, József Attila u. 1.

A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB

etikai és szakmai állásfoglalása

a 2014. évi önkormányzati és nemzetiségi választások

lebonyolításával kapcsolatban
 1. A választási kampányban a Stúdió KB lehetőséget biztosít a jelölteknek, hogy bemutassák programjaikat, ismertessék és értelmezzék céljaikat.


 1. A Stúdió KB arra törekszik, hogy a választásokon minél több választópolgár vegyen részt, hogy hiteles, pontos és objektív tájékoztatást nyújtson, ezzel is elősegítve a választás lehetőségét, tisztaságát és esélyegyenlőségét.


 1. Tilos a jelöltek és programjaik szándékos lejáratása, durva, ízléstelen támadása. Tilos a szereplőket hátrányos beállításban megjeleníteni, kerülendőek azok a képi elemek, amelyek az események tárgyszerű bemutatásán túl bármilyen többletjelentéssel látják el a tudósítást. A Stúdió KB a kampányidőszakban a választási eseményekre és a jelöltekre vonatkozóan nem készít „utca embere” típusú riportokat.


 1. Ha a választási kampány során valamely jelölt sérelmére etikai szabálysértést követnek el, a Stúdió KB erről csak a sérelmet elszenvedő fél hozzájárulásával tudósíthat.


 1. A Stúdió KB a jelöltek rendezvényeivel kapcsolatos felhívásokat kizárólag választási rovatában teszi közzé.


 1. A Stúdió KB hírműsorában szakmailag indokolt terjedelemben tudósít a jelöltek azon nyilvános rendezvényeiről, amelyekre meghívást kap.


 1. A Stúdió KB törekszik arra, hogy a kampány időszakában a város aktuális eseményeiről szóló tudósításaiban olyan személyek nyilatkozzanak, akik nem indulnak jelöltként a választásokon.


 1. A Stúdió KB csak a jelöltektől vagy azok megbízottjaitól fogad el bármely, a választással kapcsolatos megkeresést.


 1. A Stúdió KB a televízióban bármely jelölt részéről mások jogait sértő kijelentésekért felelősséget nem vállal, azt a kijelentést tevőre hárítja.


 1. A Stúdió KB a választási kampányt szolgáló bemutatkozó filmeket a többi műsorszámtól „Választási rovat” főcímmel elválasztva közli.


 1. A Stúdió KB a kampány időszakában képújságjában külön rovatban – a választási információk – biztosít lehetőséget a jelöltek, ill. a jelölő szervezetek hirdetéseinek, a választási szervek közleményeinek közzétételére. A rovat minden óra 15. percétől láthatóak.


 1. A Stúdió KB minden jelölt bemutatkozására ingyenesen felajánl 1-1 képújságoldalt 1 hétig tartó megjelentetéssel, azonos háttérszínnel, karaktermérettel és színnel. A képújság oldal politikai pártokra irányuló szövegrészt illetve logót, stb nem tartalmazhat. Megjeleníthető karakterek száma: csak szöveg esetén 600, szöveg és fotó esetén 400 karakter. A fotó a jelölt arcképe, jó minőségű minimum 600x400 .jpg állományban.


 1. A képújság-hirdetéseket a kívánt megjelenés előtt legalább 2 nappal

- munkaidőben személyesen a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztályán Mühlbauer Józsefnél,

- a 593-705-es telefonszámon,

- a kepujsag@ktvzirc.hu e-mail címen,

 • illetve munkaidő után a Köves János u. 4. szám alatt lehet megrendelni.


 1. A Stúdió KB a képviselő-jelöltek bemutatkozására az alábbi lehetőségeket ajánlja fel:

-  5-5 perc időtartamú a Stúdióban azonos háttérrel, vágást nem tartalmazó bemutatkozófelvételeket készít. A felvétel elkészítésére a Stúdió egyszeri ismétlési lehetőség biztosít, azaz a jelöltnek a felvétel visszanézése után módja van ott helyben a bemutatkozó felvétel megismétlését kérni;

- 10-10 perc időtartamú bemutatkozó interjút készít.

A jelöltekről készített felvételek kijelölt adásnapokon, ABC-sorrendben kerülnek adásba.  A Stúdió KB a jelölteknek egymás filmjeibe betekintési lehetőséget nem tesz lehetővé.


 1. A Stúdió KB a polgármester-jelöltek bemutatkozására külön, ingyenes lehetőségként felajánl:

- 10-10 perc időtartamú a Stúdióban azonos háttérrel, vágást nem tartalmazó bemutatkozófelvételeket készít. A felvétel elkészítésére a Stúdió egyszeri ismétlési lehetőség biztosít, azaz a jelöltnek a felvétel visszanézése után módja van ott helyben a bemutatkozó felvétel megismétlését kérni;

- 30 perc időtartamú bemutatkozó interjút készít.

A jelöltekről készített felvételek kijelölt adásnapokon, ABC-sorrendben kerülnek adásba. A Stúdió KB a jelölteknek egymás filmjeibe betekintési lehetőséget nem tesz lehetővé.


 1. A jelöltek a felvétel elkészítésének időpontjáról munkaidőben az 595-260-as és a 30/77-33-018-as telefonszámon, a studiokb@ktvzirc.hu e-mail, illetve személyesen az Alkotmány u. 14. szám. alatt található televízió stúdióban egyeztethetnek.


 1. A jelöltek bemutatkozó filmjei a jelöltek számától függően heti hírműsorunk Választási rovatában, vagy külön adásnapokon kerülnek vetítésre.


 1. A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB jelen állásfoglalását közzé teszi hírműsorában és intézményi honlapján. Az állásfoglalás átvehető személyesen a Stúdió KB Alkotmány u. 14. szám alatti épületében.


Zirc, 2014. szeptember 18.


….............................................

        Bieberné Réz Ágnes     

       intézményvezető