Művelődési Ház
Adventi koszorĂş Zirc szĂ­vĂŠben ĂŠs online programok a karĂĄcsonyvĂĄrĂĄs jegyĂŠben
2020. november 30. 10:01

Bár szomorú és nehéz időket hozott magával a 2020-as kerek esztendő, de ez év végéhez közeledve, idén is beköszönt a mindannyiunk szívében legnagyobb szeretettel várt ünnep: a Karácsony.

 

 

 

November 29-e adventnek, a várakozás időszakának első napja. Az első vasárnap nemcsak az ünnepi időszak kezdetét szimbolizálja, hanem arra is ösztönöz minden embert, hogy lelkében megnyíljon – ne csak önmaga, hanem mások felé is, amely napjaink vészterhes idejében még értékesebb gesztus, mint valaha volt.

 

E gondolatot, s azt az évről évre visszatérő karácsonyváró hagyományt követték a Békefi Antal Városi Könyvtár, MĹąvelődési Ház és Stúdió KB intézményének munkatársai is, akik november 25-e napjának reggelén összefogva, a sĹąrĹą ködben nekiláttak a város adventi koszorúját felépíteni, a karácsonyi ünnepre hangolódva.

 

 

Az adventi koszorú helyszíne idén is az Apátság előtti park Monostor Falatozó előtti területe. Az építéshez szükséges koszorúalapot, továbbá a fenyőágakat a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. és a Verga Zrt. Zirci Erdészete szállította a helyszínre. Talán még sohasem volt annyira mély üzenetértéke az adventi koszorún hétről hétre felragyogó gyertyák fényének, mint napjainkban. A hit, a remény, az öröm, és a szeretet érzése járja majd át valamennyiüket, ha pillantásukat, figyelmüket január közepéig, a város szívében álló koszorúnak szentelik.

Az adventi koszorút szépítgetik az intézményi munkatársak, miközben a háttérben városunk díszkivilágításának előkészületei zajlanak. Balról: Kucsera Kata, Wolfné Litter Beáta, Wolf Sarolta

 

A Békefi Antal Városi Könyvtár, MĹąvelődési Ház és Stúdió KB vezetője és valamennyi munkatársa ezúton is köszönetét fejezi ki a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft-nek hatékony közremĹąködő munkájukért, továbbá a Verga Zrt-nek és Nyáriné Nagy Angélának a koszorú elkészítéséhez felajánlott fenyőágakért.

 

 

A járványügyi helyzet hivatalos, központi rendelkezései miatt a korábbi évekhez hasonló „Zirciek Adventje” rendezvénysorozat ezúttal elmarad, s mint oly sok más napjainkban, az online térbe tevődik át. Az ünnepváráshoz méltó módon, minden hétvégén egyházi képviselők, közéleti szereplők mondják el ünnepi gondolataikat és gyújtják meg az adventi koszorún a gyertyát. Az eseményt a helyi televízió rögzíti és a heti adásban, valamint a Békefi Antal Városi Könyvtár, MĹąvelődési Ház és Stúdió KB intézmény Facebook-oldalán lesz megtekinthető.

 

JÁTÉK FELHÍVÁS

 

 

A MĹąvelődési Ház új, adventhez kapcsolódó, "Világító Adventi Kalendárium" felhívásával a közös ünnepvárást szeretnénk bensőséges közösségi élménnyé tenni. A játék néhány éve Solymárról indult, azóta egyre több település csatlakozott hozzá, különösen most, a 2020-as esztendőben. A játékban bárki részt vehet, akár ablakdíszítőként, akár vadászként is. A "Világító Adventi Kalendárium"-játék lényege, hogy minden nap másnak a kidíszített ablaka világít, a jelentkezők között előzetesen kiosztott, titkos sorszámok alapján. Az ablakdíszben meg kell jelennie a sorszámnak. Mire elérkezik a Szenteste, egyszerre fog világítani az összes ablak és fényáradatba borul szeretett városunk. Hogy melyik nap, hol található a sorszámmal ellátott kidíszített ablak, az meglepetés, mert azt a vadászoknak, a városban sétálva kell megkeresniük, lefényképezni és feltölteni a képet a „Zirciek Adventje” Facebook-csoportba. Nyertes, díjazott, első és második helyezett nincs, mert ez nem egy verseny. Ez nem erről szól. Itt mindenki nyer, mind a díszítő, mind a vadász, illetve az is, aki csak gyönyörködik egy-egy szép ablakban. Mivel Zirc területe elég nagy ahhoz, hogy csak úgy sétálgatva megtaláljuk a soron következő ablakot, ezért a MĹąvelődési Ház munkatársai minden délelőtt adnak egy kis segítséget, hogy mely jól behatárolt területen találhatják meg az aznapi "kinyitandó" ablakot. ÖLTÖZTESSÜK EGYÜTT FÉNYÁRBA VÁROSUNKAT! Várjuk az ablakdíszt készítők jelentkezését! A kért adatok: név, cím, telefonszám, e-mailcím. A játékra jelentkezni a litterbeata@gmail.com e-mail címen és/vagy a 30/018-00-77-es telefonszámon lehet.

 

A "Világító Adventi Kalendárium"-játékon kívül, az online térben több más meglepetéssel is készül intézményünk az adventi időszakban, érdemes tehát decemberben folyamatosan figyelemmel kísérni Facebook-oldalunkat, illetve a zirci televízió adásait!

 

 

Az adventi ünnepkörben a keresztény tanítás alapján nemcsak az Úr eljövetelét várjuk, hanem ez a lelki elmélyülés időszaka is. Aki teheti, látogasson el a város közösségének adventi koszorújához, amelynek meghittségéhez, reméljük, hamarosan az első hópelyhek is megérkeznek.


A Békefi Antal Városi Könyvtár, MĹąvelődési Ház és Stúdió KB vezetője és minden munkatársa ezúton is kíván Zirc lakosságának békés, boldog Karácsonyt és egy nyugodtabb, biztonságosabb, derĹąsebb, egészségben teljes új esztendőt!

 

Csaba Lilla

 

Fotó: Önkormányzat