Művelődési Ház
Zagyva tábor - beszámoló
2020. augusztus 17. 10:26

2020.08.03. - 2020.08.07.

2020. augusztus 3-7. hetében a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB „Zagyva Tábor” elnevezéssel tábort szervezett általános iskolás gyerekek számára.

A tábor első napját természetesen az új csapat megismerésével kezdtük. Különböző játékok segítségével ismertük meg a gyerkőcök hobbijait és érdeklődésüket. Miután mi is bemutatkoztunk, indulhatott is az aznapi program. Első utunk a közeli óvodába vezetett, ahol a „Törökvész Vitéz és a törökök” című bábelőadást tekinthették meg a gyerekek. Vitéz László bátorságától és furfangosságától lelkesítve bújhattak kis táborozóink egy bábos bőrébe. Vele együtt barkácsoltak maguknak egy bábot, és játszottak együtt bábszínházat. A történetmesélésbe teljesen elmerülve sétáltunk át az általános iskolába, ahol már a finom ebédünk várt minket. Természetesen az ottani játszótér kipróbálása se maradhatott el, ezért a Művelődési Házba való visszatérésünk kicsit elhúzódott. Számunkra fontos volt, hogy az első napunk főleg a csapat kiépítéséről és az egymás megismeréséről szóljon, ezért a további délutánunk csapatépítő- és ismerkedős játékokkal telt. A sok szórakozás között, a legnagyobb sikert a „gyilkosos” játékunk aratta, amely a hét folyamán gyakran szolgált megfelelő időkitöltésnek egy kisebb várakozás esetén. 

Zirci Benedek Elek Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde
 
Sajnos a hét közepére szürke felhők érkeztek Zirc fölé, így ennek megfelelően kellett alakítanunk a programunkat is. A túra helyét, benti kézműveskedés vette át. A kettéosztott csapat egyik fele színes bőrkarkötőt készített, míg a másik csoport a kukoricacsuhé művészetével birkózott meg. Igaz, nem volt könnyű dolguk, de az első kukoricavirágok elkészülése után csak nőtt a motiváció. Miután mindenki végzett a csoportban, hogy tényleg ne maradjon ki senki semmiből, a két csoport felváltotta egymást. A munka befejeztével, úgy gondoltuk, hogy ne csak szellemileg, hanem fizikailag is fáradjunk el, ezért a Pintér-hegy felé vettük az irányt. Ott megérkezve a jól bevált számháborúzásba kezdtünk. 
 
Zirc, Művelődési Ház és Stúdió KB, Alkotmány utca
 
A hét harmadik napja, a rossz idő ellenére is tele volt programokkal és szórakozással. Már kora reggel érkeztek is hozzánk első vendégeink. Gabi néni és kutyusa, Aaron, a reggeli órák ellenére is egy nagyon tanulságos és élvezhető előadást mutattak be. Nemcsak láthattuk az ügyes border collie mutatványait, de gazdija segítségével tisztáztuk azt is, hogy mit is jelent a felelős állattartás. Miután mindenki megsimogatta Aaront, és elmesélte személyes élményeit az állatokkal, folytatódhatott is a napunk többi része. Egy kisebb játszótéri levezetés után, mindenki bent gyülekezett és várta a program következő pontját. Persze nálunk sosincs unalom, ezért ezt a kisebb várakozást is kitöltöttük. Az előző napi számháború margójára mindenki kapott egy fagyit, hiszen mindenki győztes ebben a táborban. A fagyit még nyalogatva ültünk le, hogy le ne maradjunk a cirkuszi előadásról. A Fővárosi Vándorcirkuszból érkezett artisták mutatták meg nekünk, mit is tudnak. Ámulatba ejtve közölték velünk a gyerekek a mutatvány után, hogy ilyen jó cirkuszi előadást még nem láttak. Ezáltal nagy lelkesedéssel próbálták ki maguk is a zsonglőrködést és a hullahoppozást. Egy kézműves táborhoz hűen, napunkat agyagozással és nemezeléssel zártuk. 
 
Zirc, Művelődési Ház és Stúdió KB, Alkotmány utca 
 
Táborunk negyedik napján, amikor már végre a nap is kisütött, Olaszfaluba, a Zöldág Lovasudvarba látogattunk el a gyerekekkel. Oda megérkezve, már a Himfy Bandérium tagjai vártak ránk teljes középkori öltözetben. Ők örömmel repítettek minket vissza az Anjou-korba, és interaktív műsorukkal hozták közelebb a gyerekhez a magyar történelmet. Jutalom gyanánt még középkori agyagtallért is kaptak. A „csatákban” jól elfáradt és megéhezett katonákat meg is kellett etetni, ezért helyben ebédre ízletes borsólevest és lángost kaptunk. Így hát új energiához jutva vágtunk neki a kalandos kincskeresésünknek. Három csapatra osztódva indultunk neki az Eperjes-tanösvénynek, hogy megtaláljuk a rég elveszett kincset. Kisebb-nagyobb akadályok ellenére, minden rejtélyt felfedtünk és jutalmunkat megtaláltuk, amelyet a gyerkőcök hamar be is faltak.
 
Olaszfalu, Zöldág Lovasudvar, Major utca
 
Elmondható, hogy utolsó napunk nem volt zökkenőmentes, de így is bravúrral zárult. Reggel Somhegyre utaztunk, ahol első programunk egy lovaskocsikázás volt a Bakony rengetegében. Nemcsak a csodás természetet figyelhettük meg, hanem még néha egy őzike is keresztezte útjainkat. Eközben a gyerekek egy része bőrözéssel tölthette el a várakozási időt. Itt csodás kulcstartók, nyakláncok és karkötők készültek. Miután mindegyik csoport megjárta az erdőt, a lovakat is megjutalmaztuk egy kis simogatással és etetéssel. Hogy ne csak a pacik lakjanak jól, utunk Bakonybélbe, a Pikoló vendéglőbe vezetett, ahol süteménnyel és énekléssel még szülinapot is ünnepeltünk. Jól lakva tértünk be a bakonybéli Játék és Nosztalgia Múzeumba.
 
Somhegy, Erdőrezervátum
 
A tábor során jól összeszokott csapat tagjai szomorúan vettek búcsút egymástól, de miközben egyik szemünk könnyezett, a másik csillogott az örömtől, a szerzett emlékeknek köszönhetően.