Művelődési Ház
Forró nyomon tábor - beszámoló
2020. augusztus 17. 10:09

2020.07.20. - 2020.07.24.

2020. július 20-24. hetében a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB „FORRÓ NYOMON” elnevezéssel tábort szervezett általános iskolás gyerekek számára. 

Az első napon Olaszfaluba, a Zöldág Lovasudvarba látogattunk el a gyerekekkel, ahol az első program a közös zsemlesütés volt. A frissen sült zsemléket majszolgatva egy cirkuszi előadáson vehettünk részt, az Eötvös cirkusz jóvoltából. Az artisták különböző zsonglőrmutatványokkal, bűvész-trükkökkel és egyensúly gyakorlatokkal szórakoztatták a nézőket. Nagy kacagások kísérték a bohóc bemutatóját, amiben olykor-olykor egy tányér is leesett. A produkció után a táborozók is örömmel próbálták ki a kellékeket, és készítettek közös fényképeket az artistákkal. Ezt követően közösen megebédeltünk, majd kezdődhetett a játékos délután. Nem kellett sokat várni, és a gyerkőcök megindultak felfedezni a Zöldág Lovasudvart. Nem csak a környező erdő, hanem az ott található sok állat is teljes mértékben elnyerte a kicsik tetszését. A szinte szabadon bóklászó malacok, csibék és pónik egy egész délutánon keresztül szórakozatták őket. Egy idő után viszont úgy döntöttünk, hogy hagyjuk megpihenni őket, és így került sor a klasszikus számháborúra. Annak ellenére, hogy kezdetben nehezen indult a játék, a végére nagyon megkedvelték a gyerekek. A hét többi napján mindennapos volt a „Mikor számháborúzunk újra?” kérdés. 

A tábor második napján Orsós Károly, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság őrnagya, egy Pintér hegyi „bűnügy” megoldásához kértea kis táborozóink segítségét. A gyerekek így elsajátíthattákegy bűntett felderítésének menetét, amiben ők is aktívan részt vehettek, de ezen felül egy mobil applikáció és az Őrnagy tapasztatának köszönhetően megismerhették a zirci Parkerdőt is. A túrától kicsit elfáradva érkeztünk vissza az ebédhez, amit jóízűen fogyasztattunk el. Ezután következett a lélegzetelállító akrobata műsor a Golden Pyramid duótól. Teljesen ámulatba esve a bemutatott gyakorlatoktól, a gyerkőcök lelkesedéssel próbálták ki maguk is a hullahoppozást és a különböző erőléti mutatványokat.

A harmadik napa veszprémi Laczkó Dezső Múzeum fiatal régésze, Pátkai Ádám visszarepítettbennünket a középkorba. Utazásunk első állomása a zirci középkori kis templom, és annak romjai voltak. A gyerekek ott játékosan megismerhették a középkor világát, és egy igazi régész bőrébe bújva különféle régészeti leleteket tanulmányozhattak. Természetesen itt még nem ért véget a régész-karrier. A Művelődési Ház udvarán valódi, a feltárás során használt segédeszközökkel áshattak ki egy „csontvázat” és annak tartozékait. A sok kaland után egy kisebb pihenés, és a múzeumtól érkezett szakemberek által bemutatott digitális kiállítás következett. A kiállításban megtekinthettünk különböző maradványokat, majd saját felfedezéseikről és tapasztalataikról is beszéltek a szakemberek. A napot már szokásunkhoz híven, egy kis dinnye-evéssel és játszóterezéssel zártuk, annak érdekében, hogy biztosan mindenki fáradtan és teli pocakkal térjen haza.

Sajnos utolsó előtti napunk egy kisebb esőzéssel indult, de még ez se rontotta ela kedvünket. A várakozás idejét jó hangulatban, és szórakozató játékokkal töltöttük el. Majd amikor kezdett kivilágosodni az ég, nekivágtunk utunknak, ami Pénzesgyőrbe vezetett. A Pangea Egyesület házában már finom teával és puha sörkiflivel vártak bennünket, így hamar felmelegedtünk, és kezdődhetett a program. Egy, a középkor világában jártasszakember segítségével ismerkedhettünk meg a korai középkor harcművészetével. Különböző fegyvereket, viseleteketés harci eszközöket tekinthettünk meg, és próbálhattunk ki, mint például az íjászatot. A nap további részében Varga Bence bűvölte el a társaságotbűvészmutatványaival. A nagyfokú kíváncsiság miatt az előadása után néhány trükköt meg is tanított a táborozóknak, hogy ők is elvarázsolhassák majd családtagjaikat.

Ötödik és egyben utolsó napunk is, egyenest a Bakonyba vezetett. Huszárokelőpuszta már a kezdetektől fogva nagyon tetszett a gyerekeknek, hiszen az örökmozgók ott aztán igazán szabadon engedhették magukat. Kisebb játékután megkezdődött a rövidebb túra a tanösvényen keresztül. Nem csak az erdő lakóit, hanem az erdő szabályait is megismerték, így hasznosan és ügyesen gyarapították tudásukat. Ha ez még nem lett volna eléga természetből, a jóleső ebéd után egy vadász mesélt szakmájáról és a „munkahelyéről”. Játékosan és interaktívan ismerkedtek a vadállatokkal, a vadász szakma szépségeivel és még állathangokat is utánozhattak. Ennek ellenére a legnagyobb lelkesedést és csodálatot a hatalmas agancsok okozták. Hogy hívek maradjunk magunkhoz, a napunkat és egyben a táborunkat is, mindenki örömére számháborúzással zártuk.

Igaz, a búcsúnk könnyekkel teli volt, de örülünk, hogy ilyen jó csapattal tudtunk ennyi új és izgalmas élményt, emléket szerezni. Kialakult egy igazi, harmonikus csoport, akikkel nem csak játszottunk, hanem együtt tanultunk is. A program változatos, sokszínű és a gyerekek számára is élvezhető volt.

 

Írta: Jacqueline Manetsch, diákmunkás