Művelődési Ház
Különleges kalandozás a bakonyoszlopi bauxitbánya mélyén
2020. július 31. 09:54

Július 28-án a Kalandos Kedd program csapata az EOSZÉN Kft. Bakonyoszlop II. – III. szén- és bauxitbánya titokzatos világával ismerkedett meg.

 

 

A kirándulás a bakonyoszlopi Keresztelő Szent János katolikus templomnál kezdődött, ahol Fekete István, a bánya vezetője ismertette a templom és néhány szóban a falu történetét.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően 40 főt számláló közösség két csoportra osztódva részletes betekintést nyert a templom alatt elhelyezkedő Esterházy-kriptán keresztül a grófi család történetébe. Ezt követően Bakonyszentkirályra utazva a Művelődési Házban található bányászati emlékkiállítást és helytörténeti gyűjteményt látogatták meg. A kulturális élmények után a bánya mélyének felfedezése következett, ahol Papp Béla aknász vezetésével járhatták be a földalatti vájatokat. A sötétséget csupán pár méterre megtörő fejlámpák halovány fényében betekintést nyertek a munkafolyamatokba.

 

A programhoz a bánya védőfelszerelést biztosított: munkavédelmi kobakot, fejlámpát, önmentő bányamentő készüléket.

A föld felszínén Link Árpád vájár tartott bemutatót a GHH-LF4 földalatti rakodógép használatáról.

A bányalátogatás által a résztvevők megtapasztalhatták a bánya mélyének világát, mely egyszeri látogatásként igazán izgalmasnak bizonyult mindenki számára. Ugyanakkor a program által kézzelfoghatóvá vált, mit is jelentenek a bányában végzett napi munka nehézségei, kihívásai.

A program a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezésében valósult meg.

Augusztus 11-én Bakonybélbe látogat a Kalandos Kedd túracsapata.

 

Tudósított: Csaba Lilla, Mészáros András

Fotók: Horváth Norbert