Városi Könyvtár
Gyógyírt hozott minden léleknek
2020. október 09. 15:23

 

Berecz András estje a Zirci Városi Könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat zirci kötődésű, legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye Berecz András ének- és mesemondó „Félbevágott pipafüst” című előadói estje volt. A Békefi Antal Városi Könyvtár október 7-ei rendezvénye a Nemzeti Kulturális Alap támogatási forrásából valósulhatott meg.

Bieberné Réz Ágnes, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB vezetője köszöntőjében kihangsúlyozta, Berecz András nem először látogat el a Bakony szívébe, hiszen korábban már vendégül látta a város, az országos hírnévre szert tevő Bakonyi Betyárnapokon.

Berecz András egyedi hanghordozású ízességével pillanatok alatt magához vonzotta a szófüzérének minden fordulatára s kacagásra szomjúzó, szinte valamennyi korosztályt felvonultató közönségét.

A lelkeket gömbölyítő jókedv az egész estét áthatotta, melyet a szófüzérek sorába illeszkedő, mindenféle bánatra gyógyírt jelentő ars poétikus nóták is gazdagítottak a „helyes orrtartás” okán.

A klubtermen végighömpölygő kacajraj mögött egy, Berecz András szófüzéreiből egyre inkább kikerekedő mese búvott elő a világ legelső leánykájáról.

A Kossuth-díjas mesemondó – játékában – időről időre önmagát instruálva jól érzékelhetően átadta a mese egyik legfontosabb sajátosságát: mintha éppen akkor és ott keletkezne.

A derűt fakasztó mesén keresztül természetesen nem maradhatott el a napjaink nyelvhasználója számára idegenül és ismeretlenül csengő, egy-egy szó/kifejezés reflektorfénybe helyezése sem a hallgatóság számára, ezáltal is rávilágítva nyelvünk színeire, egykori élénkségére s kopása miatt sajnos a veszteségeire.

Az est végére választ kapva a világ legelső lánykájának szíve legnehezebb kérdésére – „mit ér az én szépségem, ha nincs, ki szeressen?” – a klubteremben összegyűlt mesekedvelők a vastaps utáni csendjükkel egybehangzóan jelezték, ők bizony szívesen barangolnának még Berecz Andrással a mesék és énekek gyógyító ösvényén e vészterhes időkben…

Csaba Lilla